Marek Vadas

Szlovákia

Kétségbeejtően gyönyörű élet

Ford.: Tóth Annamária

Felolvassa:

Takács Dániel

Helyszín: DESZ 24

Debrecen, Batthyány u. 24.

desz24.jpg

Marek Vadas (1971) kassai születésű szlovák író a pozsonyi Comenius Egyetem esztétika, valamint szlovák nyelv és irodalom szakán végzett, jelenleg reklámszakemberként dolgozik. Alkotómunkássága a kortárs szlovák irodalom különleges színfoltját képezi. Már több mint kilenc alkalommal időzött Afrikában, amely különleges mondavilágát is ihlette. Könyve, A gyógyító (Liečiteľ) méltán nyerte el 2007-ben az egyik legrangosabb szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát.

 

Kétségbeejtően gyönyörű élet

in: A gyógyító

(Magyar Napló, 2013)

A gyógyító (2006) bár Afrika-ihletésű novelláskötet, mégsem a fekete kontinens egzotikus reáliáit mutatja be elsősorban. Afrika csupán hátteret szolgáltat az író számára, hogy a könyv szokatlan csattanói elnyerhessék valós értelmüket. A történetek nem az afrikai dzsungel misztikus sűrűjébe kalauzolnak el bennünket, sokkalta inkább az emberi elme és lélek tekervényes hálójába engednek betekintést, mely – valljuk be – nem kevésbé titokzatos és fülledt, mint a jó öreg Afrika.

Mágikus realizmussal átitatott novellát tart kezében az olvasó, mely egy titokzatos afrikai világba vezet, de a kontinens csupán szimbóluma legbensőbb titkaink megtestesülésének.

Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója

Helyszín

DESz24

A DESz24 a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Debreceni Egyetemi Színház koprodukciójában létrehozott és működtetett kulturális tér. Ahogyan a nevünk is utal rá, szorosan együttműködünk a B24 Galériával. Célunk a Debreceni Egyetemi Színház programjainak megismertetése a belvárosi közönséggel. Színházi előadások mellett a kortárs kultúra minden megnyilvánulási formájára nyitottak vagyunk, legyen az koncert, slam poetry vagy performansz.

50 fő / WC van / nem akadálymentes

20190125_174721.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.