19_Portugalia_Goncalo M Tavares_Foto_Joa

GONÇALO M. TAVARES

Portugália

Tanuljunk meg imádkozni a technika korában

Fordította: Bense Mónika

Felolvassa: Wessely Zsófia 

2021. június 11.

Kálvin téri árkád (Debreceni história c. plasztika) (Piac u. 4.)

Gonçalo M. Tavares (1970) Angolában született. Író és egyetemi tanár, az egyik legismertebb kortárs portugál szerző. Első könyve 2001-ben jelent meg, azóta számos díjjal tüntették ki, valamint Jeruzsálem című műve bekerült a 1001 Books to Read Before You Die európai gyűjteményébe is, amely minden idők legfontosabb regényeit sorakoztatja fel. A Nobel-díjas José Saramago így nyilatkozott a szerzőről: „Gonçalo M. Tavaresnek nincs joga ilyen jól írni. Ha harmincöt évvel fiatalabb volnék, úgy érzem, meg tudnám pofozni.”

 

Tanuljunk meg imádkozni a technika korában

(L’Harmattan Kiadó, 2013)

A 2007-ben született regény főszereplője Lenz Buchmann, aki nagyszerű orvos, majd ígéretes politikai vezető, de mindeközben groteszk és hátborzongató figura. Az emberi szolidaritás és együttérzés minden formáját el akarja nyomni magában, pályája csúcsán azonban kiderül, hogy agydaganata van, és ekkor ő maga kerül kiszolgáltatott helyzetbe. A magát sérthetetlennek hívő Buchmannt foglyul ejti a betegség, amelyből csak az emberségességen keresztül vezet kiút.

 

Bense Mónika műfordító, nyelvtanár. 20–21. századi portugál nyelvű szerzők, többek között José Luís Peixoto, Gonçalo M. Tavares, José Gil, José Eduardo Agualusa, Maria Velho da Costa és Clarice Lispector műveit fordítja.

Az irodalom idei varázslatos éjszakáján a portugál irodalmat az egyik legegyedibb kortárs hang képviseli, egy felkavaró és időtlen szövegrészlettel.

João Miguel Henriques, a Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ igazgatója