Alena Mornštajnová

Csehország

Ford.: Juhászné Hahn Zsuzsanna

Hana

Rath Gyorgy_Fehér háttér IMM_logo .png

Takács Kati

Felolvassa:

Helyszín: Ráth György Múzeum
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Alena Mornštajnová (1963) nyelvtanár és műfordító, Valašské Meziříčíben él. Ötvenévesen publikálta első regényét, melyet azonnal neveztek a Cseh könyv díjra. Hana című harmadik kötete 2017-ben látott napvilágot, több rangos díjat elnyert és az egyik legnépszerűbb kortárs cseh írónővé tette Mornštajnovát. A Hana a moly.hu-hoz hasonló cseh könyves weboldalon (databazeknih.cz) az olvasók által legjobbnak ítélt könyvek százas listájának első helyezettje.

 

Hana

A Hana című regény egy család két nőtagjának, a címszereplő Hanának, és unokahúgának, Mirának a sorsát, valamint különleges kapcsolatukat dolgozza fel. Hétköznapi emberek mélyen drámai élettörténete tífuszjárványról és holokausztról, szerelemről és tragédiákról. Arról, hogy ismernünk kell a történelmet és felmenőink történetét ahhoz, hogy megismerhessük önmagunkat. Alena Mornštajnová remek elbeszélői vénáról és drámai érzékről tesz tanúbizonyságot, szövege érzékeny, de nem szentimentális.

 

Ez a hazájában rendkívül sikeres regény olvasmányos, megrázó és fordulatos, mind színvonalában, mind témaválasztásában Szabó Magda műveihez, leginkább a Katalin utcához és Az ajtóhoz hasonlítható.

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója

Ráth György-villa

A Ráth György-villa 2018 őszén A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitotta meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be, és teszi elérhetővé a rekonstrukció ideje alatt is a nagyközönség számára.

Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának egykori otthona az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre. A közel 600 műtárgyból álló kiállítás hűen idézi a századforduló hangulatát és méltó emléket állít Ráth Györgynek.

 

25 / WC használható / nem akadálymentes

_DSC4975.jpg

Armel Job

Belgium, Vallónia – Brüsszel

Egy nő, akit szerettem

Ford.: Tótfalusi Ágnes

Felolvassa:

Vranyecz Artúr

Helyszín:  Belga Étterem és Söröző

Debrecen, Piac u. 29.

logo_wbi_noir_haute_resolution.png
belga etterem_logo.jpg

Armel Job (1948) a belgiumi Heydben született. Családja szűkös körülmények között élt, de az otthon légkörét a vallon kultúra szeretete hatotta át. Job a liège-i egyetemen diplomázott klasszikus filozófiából, tanári szakon. Húsz éven át görög és latin nyelvet tanított egy gimnáziumban, amelynek később az igazgatója lett. A párizsi székhelyű Robert Laffont kiadó adja ki a műveit. A regényeken kívül színműveket is ír. 2012-ben megalapította a legjobb francia nyelvű második regény díját, amelyet több mint kétezer olvasó ítél oda az íróknak. A Vallon Nyelvi és Irodalmi Királyi Akadémia tagja.

 

Egy nő, akit szerettem

Claude, a magányos fiatalember minden szombaton meglátogatja az egyetlen embert, akivel mindig szívesen találkozik: nagybátyja özvegyét, Adrienne-t. Adrienne ötvenöt éves, és gyakorlatilag soha nem lép ki szép vidéki villájából. Kedvessége és szépsége nagy hatással van Claude-ra.

Egy napon Adrienne megemlíti, hogy van egy titka, amelyet szívesen megosztana Claude-dal, ám ő elhárítja az ajánlatot. Néhány héttel később az egyik látogatása során holtan talál rá Adrienne-re, aki furcsa körülmények között vesztette életét. Claude csak ekkor ered Adrienne titkának nyomába, és lassan feltárul előtte, ki is volt a nő, akit szeretett…

Armel Job többi regényéhez hasonlóan az Egy nő, akit szerettem egy olyan műfajba vezeti el az olvasót, amelynek Job igazi szakértője: a vallon földön játszódó lélektani thrillerbe. Armel Job egy másik nagy francia nyelvű belga bűnügyiregény-író, Georges Simenon méltó örököse.

Stéphane Carlier oktatási és kulturális ügyvivő, Wallonie – Bruxelles International

Helyszín

Belga Étterem és Söröző

A Belga jelenleg a debreceni társasági élet egyik fő központja. Nyáron a belső kerthelyiség, az itt található látványkonyha és játszótér, illetve a Piac utcai korzóra kihelyezett, élőzenés rész jelenti legfőbb vonzerejét. Debrecenben itt fogyasztható a belga sörök legszélesebb választéka, illetve egyedüli „lelőhelye” olyan különlegességeknek, mint a rózsaborsos bélszínjava, vagy a különböző steakek. Az étterem alsó szintje több kisebb-nagyobb teremből áll, így minden asztaltársaság megtalálhatja a számára legfelelőbb helyiséget. A felső szinten 9 szobás exclusive boutique hotel áll a pihenni vágyók rendelkezésére.

 

20 fő / WC van / nem akadálymentes

IMG_20190227_103706.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png