Finnorszag_Sofi Oksanen_-2019-promo.jpeg

SOFI OKSANEN

Finnország

A kutyafuttató

Fordította: Bába Laura

Felolvassa: Vékony Anna

2021. június 12.

Sesztina udvar (Hal köz 4.)

Sofi Oksanen (1977) finn-észt származású írónő, egy valódi irodalmi jelenség. Világsikerű Tisztogatás című művével beírta magát a nemzetközi kortárs irodalom legnagyobb alakjai közé. A múlt és a jelenkor társadalmi szintű problémáit mesterien feldolgozó Oksanen munkásságát számos irodalmi díjjal jutalmazták: a Finlandia-díj után többek között elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját is – az eddigi legfiatalabb szerzőként.

 

A kutyafuttató

(Scolar Kiadó, 2020)

A kutyafuttató megrázó thriller regény a női sorsokról, női test és hatalom kapcsolatáról, női perspektívákról egy olyan korban és helyen, amikor és ahol mindent áthat a korrupció. Kelet és nyugat határán, Ukrajna függetlenségének idején, a kétezres években fiatal lányok próbálnak boldogulni: a meddőségi iparban dolgoznak donorként és béranyaként, remélve, hogy egyszer talán szabadon dönthetnek az életükről.

 

Bába Laura 15 éve fordít magyarra finn irodalmat. Fordításai között szerepelnek Katja Kettu és Sofi Oksanen regényei, valamint a Tatu és Patu című gyerekkönyv-sorozat.

A kutyafuttató tabuk nélkül tárja elénk egy Ukrajnából menekülő nő szövevényes történetét. A múlt és jelen határmezsgyéjén táncoló regény hamisítatlan Oksanen: magával ragadó, megrázó és megható.

Eero Yrjö-Koskinen, a FinnAgora igazgatója