top of page
Szlovénia_Natasa Kramberger_foto-by_daniele croci_1024x1024.jpg
NATAŠA KRAMBERGER

Szlovénia

Szeder-égbolt

Fordította: Gállos Orsolya

Felolvas: Nagy Kíra

2023. június 17.
Helyszín: Egykori Verestorony

Nataša Kramberger (1983) a regényírás és a tárcaírás mellett biogazdálkodással foglalkozik. Esszéi, riportjai és kommentárjai újságokban és folyóiratokban jelennek meg. Első regényével, a Szeder-égbolttal 2010-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. Primerljivi hektarji című regénye Verfluchte Misteln (Átkozott fagyöngy) címen jelent meg 2021-ben a Verrichter Verlag kiadónál. A nyarakat a szlovéniai Jurovski Dolban tölti, ahol a Green Central nevű organikus művészeti csoporttal közösen egy kis biodinamikus gazdaságot vezet. Télen Berlinben él.

Szeder-égbolt
(Metropolis Media, 2018)
Jana, egy Szlovéniából érkezett fiatal, vidéki lány Amszterdamban találja magát, ahol megismerkedik egy észak-olasz öregemberrel, Bepivel, aki élő halat árul a bolhapiacon. Kettejük pergő, összefonódó történetei olyan helyzeteket eredményeznek, amelyek egyszerre mulatságosak, különösek, kellemetlenek, tündérmesébe illők és romantikusak. Mesélés közben megelevenednek Jana szülővárosának jellegzetes alakjai, és ez kontrasztot alkot Amszterdammal, a várossal, ahová a regény szereplői a sors szeszélyéből eljutottak.

Gállos Orsolya (1946) a Pécsi Tanárképző Főiskolán orosz–magyar szakon és a ljubljanai egyetemen szlovén szakon végzett. Dolgozott mint tanító és tanár, művelődési ház művészeti előadója, újságíró, szerkesztő és egyetemi anyanyelvi lektor. A szlovén, magyar, horvát irodalmi kapcsolatokról írt tanulmányokat, de legfőbb tevékenysége és hivatása a szlovén irodalom fordítása. Több tucat szlovén szépirodalmi művet fordított magyarra.

A Szeder-égbolt egy rejtélyekkel teli regény, és ha sikerül felvenni a Nataša Kramberger által diktált ritmust, akkor az igazi rácsodálkozás élményét nyújthatja.

Jana Strgar meghatalmazott miniszter, Szlovén Köztársaság nagykövetsége

sZLOVENIA.png
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page