Olivier Bourdeaut

Franciaország

Ford.: Tótfalusi Ágnes

Merre jársz, Bojangles?

László Zsolt – Koroknai Sándor E.H.

Felolvassa:

Helyszín: Budapesti Református Skót Misszió (St. Columba’s Church)
Budapest 1064, Vörösmarty u. 51.

skot misszio.jpg

Olivier Bourdeaut (1980) olyan házban nőtt föl, ahol nem volt televízió, így kisgyerekkora óta falta a könyveket. Alig mert belevágni az írásba, túl kicsinek érezte magát a család könyvespolca előtt. A Merre jársz, Bojangles? az első regénye, magyarul is megjelent a Magvető Kiadónál.

 

Merre jársz, Bojangles?

(Magvető Kiadó, 2017)

A szülők Nina Simone Mr. Bojangles című számára táncolnak kisfiuk ámuló tekintete előtt. Szerelmük varázslatos, szédítő, folyamatos ünnep. Házukban csak az öröm, a képzelet játékai, a barátok számára van hely. Az állandó mulatságot a bolondos, elbűvölő lidércfényként lobogó anya vezeti. Ő ragadja a költészet és a lázálmok örvényébe a szeretteit. Egy nap azonban túl messzire megy, de apa és fia mindent megtesz, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent, és az ünnep ne érjen véget soha.

 

Csupa meglepő, vicces és kedves figura, akárcsak a könyv maga. Szerelmi történet és dráma egyben, a Tajtékos napokból ismerős hangulat. Egy elsőkönyves szerző igazán jól sikerült regénye.

Florent Heridel, kulturális attasé

Budapesti Református Skót Misszió Gyülekezete (St. Columba)

A Skót Misszió gyülekezetét 1841-ben hozták létre a Lánchíd építésében részt vevő skót munkások és családjaik számára, jelenlegi otthona az egykori Skót iskola épületegyüttesében található. A gyülekezet tagjai változatos nemzetiségi és vallási háttérrel rendelkeznek: megtalálhatók köztük Magyarországon születettek, munka vagy tanulmányok miatt itt tartózkodók, illetve hazájukból üldöztetés miatt elmenekülők. Az angol nyelvű istentiszteleteken szívesen látják közös imára más felekezetek tagjait és a vallási identitás nélkülieket is.

80 / WC használható / akadálymentes 

skót_079.jpg

Marek Šindelka

Csehország

cc-logo-top.jpg

Anyagfáradtság

Ford.: Barna Otília

Roncs logo_homlokzat (1).jpg

Felolvassa:

Kránicz Richárd

Helyszín: Roncsbár

Debrecen, Csapó u. 27.

Marek Šindelka (1984) költő, író Poličkában született. Strychnin a jiné básně (Strychnin és más versek) című verseskötetéért (2005) Jiří Orten díjat kapott. Prózaíróként 2008-ban debütált a Hiba c. regényével, amely 2011-ben magyarul is megjelent, illetve ugyanebben az évben Vojtěch Mašekkel képregénnyé is átdolgozták a regényt. Zůstaňte s námi (Maradjatok velünk) című novelláskötetéért (2011) Magnesia Litera díjban részesült. 2014-ben jelent meg Mapa Anny (Anna térképe) című novelláskötete, 2016-ban pedig második regénye Anyagfáradtság címmel.

 

Anyagfáradtság

(Európa Könyvkiadó, 2019)

Két fiatal testvér Európába próbál menekülni lebombázott, elpusztított hazájából. Ám már az út elején elveszítik egymást, így egyedül kénytelenek boldogulni telefon nélkül, térkép nélkül, kapcsolatok nélkül egy számukra ismeretlen világban. Az olvasó kettejük váltakozó nézőpontjából követi végig szövevényes és fájdalmas utazásukat a hatalmas és befogadhatatlan, gépezetként működő Európában. Az egyedüli, ami ezzel a gépezettel szemben áll, az a problémává, statisztikai adattá degradált, sebezhető emberi test.

Šindelka regénye, amelyet a szerző szíriai és afganisztáni menekültekkel folytatott beszélgetései inspiráltak, fontos irodalmi adalék a menekültválság témájához. Empatikus mű, amelynek kötelező olvasmánynak kellene lennie minden európai ember számára.

Lucie Orbók projektvezető, a Cseh Centrum korábbi igazgatója

Helyszín

Roncsbár

A Roncsbár egy Debrecenben egyedülálló, multikulturális, retro atmoszférájú szórakozóhely kedvező árakkal és egyedi designnal. A legkorszerűbb fény- és hangtechnikával felszerelt koncertteremben a legnagyobb előadók fordulnak meg, változatos és széles zenei palettáról. Emellett csendesebb részek is ki lettek alakítva, így a látványkonyhával, terasz résszel, hátsó kivetítővel és több pulttal rendelkező Roncsbár olyan hangulatot nyújt, hogy az embernek az az érzése támad: „egész évben fesztivál van!"

 

40 fő / WC

DSC_8958_small.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.