top of page
Románia_Mircea_Nedelciu.jpg
MIRCEA NEDELCIU

Románia

Gondok az identitás körül

Fordította: Lövétei Lázár László

Felolvas: Újhelyi Kinga

2023. június 15.
Helyszín: Csokonai Színház fogadótér

Mircea Nedelciu (1950–1999) román prózaíró, esszéíró és irodalomkritikus. A posztmodern román irodalom legjelentősebb alkotójának tartják, írásaiból több válogatás megjelent franciául, angolul, németül. Módosító javaslat a birtoklás ösztönéhez című prózakötete Székedi Ferenc válogatásában és fordításában 1986-ban jelent meg a Kriterion Könyvkiadónál, míg a Jenny avagy a szépséges irodistalány balladája ugyancsak Székedi Ferenc, Szávai Géza és Borsi-Kálmán Béla átültetésében, 1996-ban a Pont Kiadónál.

Gondok az identitás körül
in: Román triptichon (Gheorghe Crăciun – Ioan Groșan – Mircea Nedelciu)
(Lector Kiadó, 2021)
A Gondok az identitás körül (variációk témakeresés közben) posztmodern történetvariációi a nagy költőért, Nichita Stănescuért rajongó fiatal festőről szólnak. A szöveg a fikció és a valóság kettősével játszik, hol novella-, hol filmforgatókönyv-szerű, hol meg csak idéz egy önéletrajzból, de van benne máramarosi kolinda is. Az írás a Román triptichon kötetben jelent meg, amely Lövétei Lázár László fordító megfogalmazásában „három himnusz": himnusz a szerelemhez (Crăciun), himnusz a gyermekkorhoz (Groșan), Nedelciu prózája pedig himnusz a költészethez. Mindhárom szerző a román prózát megújító „nyolcvanas nemzedék” képviselője.

Lövétei Lázár László költő, műfordító, szerkesztő 1972-ben született a székelyföldi Lövétén. Román–magyar műfordításaiért 2022-ben a Romániai Írók Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókjának fordítói különdíját vehette át.

Mircea Nedelciu minden lehetséges irányban, magabiztosan járja be a szöveg területét, így sikerül őszintén és hitelesen vallania a költészet iránti rajongásról.

Andreea Dogariu igazgatóhelyettes, Budapesti Román Kulturális Intézet

sigla icr.png
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page