Eric ​De Kuyper

Belgium, Flandria

Jeannot néni kalapja

Ford.: Gera Judit

Rusznák András

Felolvassa:

BelgiumFlanders_horizontaal_naakt.png
Jajcica_logo_empty.jpg

Helyszín: Jajcica
1063 Budapest, Szondi u. 58.

Eric ​De Kuyper (1942) Brüsszelben született. A Jeannot néni kalapja című regénye egy önéletrajzi regényciklus második darabja, amely 1989-es megjelenésekor el is nyerte az egyik legtekintélyesebb belgiumi irodalmi kitüntetésnek számító NCR-díjat. A flamand szerző irodalmi munkásságán kívül többek között filmelmélettel, forgatókönyvírással és filmkritikával is foglalkozik. Mindezek nyomai jól tetten érhetőek műveiben, amelyekben nagy hangsúlyt kap a vizualitás és a képekbe öntött ábrázolásmód.

 

Jeannot néni kalapja

(Noran, 1998)

A regény a második világháború utáni flamand kultúra tipikus jegyeit írja körül. A történet az éppen magára találó Brüsszelben játszódik, amelynek tereit és az azokon zajló mindennapi életet egyedi színekkel, mély szeretettel és magával ragadó humorral ábrázolja az író. 
Habár a mű autobiográfia, a szerző az eseményeket mégis egy harmadik személyen keresztül mutatja be, így a felnőtt-gyermek viszony sajátos megközelítést kap. A történet szálai egyediek, mégis ismerősek mindannyiunk számára, amitől a regény varázslatossá és magával ragadóvá válik.

 

A hagyománnyá vált Irodalom Éjszakája nem csak egy irodalmi művek sokaságát felsorakoztató program, hanem annál sokkal mélyebb, európai értékeinket és közös nézeteinket hangsúlyozó, azokat irodalmi alkotásokon át megmutató esemény, amelyhez mindenkinek kellemes és elgondolkodtató, közös élményként megélt estet kívánok!

David Maenaut, a Flamand Kormány közép-európai delegáltja

Jajcica

A Jajcica egy különleges hangulatú, barátságos hely azok számára, akik egyedi, máshol nemigen kapható használt ruhát szeretnének viselni. 

Legyen az bármilyen stílus - a rockerektől kezdve a motorosokon át egészen a dzsörzéruhában vagy susogós melegítőben divatozni kívánó fiatalok, illetve nosztalgiázni kívánó idősebbek is találnak nálunk kedvükre való darabokat. A színházi és filmes jelmeztervezők is rendszeres vendégeink.

 

30 / WC nem használható /akadálymentes 

Jajcica_018.jpg

Christoph Ransmayr

Ausztria

Cox vagy az idő múlása

Ford.: Adamik Lajos

Felolvassa:

Ráckevei Anna

aranybikalogo_220x200.png

Helyszín: Hotel Aranybika 

Debrecen, Piac u. 11-15.

Christoph Ransmayr (1954) az ausztriai Welsben született. Beutazta a világot, megjárta a Himalája magas hegyeit, éveket töltött Írországban, ma pedig Bécsben él. Könyvei különleges képzelőerővel ötvözik a történelmi valóságot és a fikciót. Prózaművészetét számos díjjal ismerték el, így 2018-ban – Földényi F. László javaslatára – Kleist-díjjal tüntették ki. Regényei közül eddig A jég és a sötétség borzalmai, Az utolsó világ, a Kitahara-kór és A repülő hegy jelent meg magyarul.

 

Cox vagy az idő múlása

(Kalligram, 2018)

A világ leghatalmasabb embere, Qiánlóng kínai császár meghívja udvarába kora leghíresebb angol órásmesterét, Alister Coxot és olyan óraműveket rendel tőle, amelyek mérni tudják az emberi élet különböző szakaszainak változó időérzeteit. Hogyan múlnak a percek és órák a csalogány hangjaira ébredő szerelmesek vagy a balítéletükért ezer vágásra ítélt rettegő udvari orvosok számára? Cox három társával egyre fantasztikusabb szerkezeteket épít, mígnem lehetetlennek tetsző kihívással szembesül: az örökkévalóság mérésére alkalmas órát kell készítenie.

Túlélheti-e egy közönséges órásmester, ha olyan időmérő gépet készít a tízezer év urának, amely örökké jár, így pedig nemcsak őt, de összes utódát is túléli?

Ransmayr igazi világcsavargó, aki hol egzotikus, hol számunkra is hétköznapi helyszíneken jár, hogy aztán ezekből a térbeli és időbeli barangolásokból lebilincselő stílusú, titokzatosan hömpölygő művek szülessenek.

Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója

Helszín

Hotel Aranybika

A szecessziós Hotel Aranybika 1915-ben épült Hajós Alfréd, első magyar olimpiai bajnok tervei alapján. Debrecen szívében, a Református Nagytemplom szomszédságában gyönyörű Üvegtermével, kiváló ételeivel, szép kilátással rendelkező, tágas szobáival, vendégszeretetével áll az ideérkezők rendelkezésére.

50 fő / WC van / akadálymentes

Aranybika.JPG
FB.png
Insta.png
Youtube.png