top of page
Portugália_David Machado.jpg
DAVID MACHADO

Portugália

Boldogságmutató

Fordította: Király Szabolcs

Felolvas: Mercs János

2023. június 16.
Helyszín: Csokonai Fórum – Orfeum terasz

David Machado (1978) Lisszabonban született. Mielőtt az irodalom felé fordult, a Lisszaboni Egyetemen közgazdaságtant hallgatott. Írói hírnevét díjnyertes gyermekkönyvekkel alapozta meg, majd sorra jelentek meg felnőtteknek írott regényei és novellái is. 2015-ben a Boldogságmutató (Índice Médio de Felicidade) című regényével elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

Boldogságmutató
(L’Harmattan, 2020)
Csodálatra méltó és rendkívül aktuális regény egy örök optimistáról, aki mindhalálig küzd a saját és a szerettei életéért. Danielnek tervei voltak, melyeket egy noteszben foglalt össze. Összességében az élet és a boldogság egyszerűnek tűnt. De hirtelen minden megváltozott: Daniel munka nélkül maradt, felesége és gyermekei elköltöztek, barátai eltűntek az életéből. Daniel a saját gyermekeire gondolva megpróbálja elképzelni, hogy az övéket követő generációk számára milyen remény marad. És úgy dönt, nem adja fel.

Király Szabolcs (1981) az ELTE-n végzett, magyar–portugál szakon. Portugál műfordításai között szerepelnek David Machado, Bruno Vieira Amaral, José Maria Vieira Mendes és Afonso Cruz művei.

 

Az Irodalom Éjszakája újabb varázslatos kiadásán meghívjuk az olvasókat, hogy megismerjenek egy regényrészletet reményről, egységről és a másokkal való osztozkodásról. És arról, hogy a boldogság lehet valami annyira egyszerű és értékes, mint a nyomok, amiket mások életében hagyunk.

João Miguel Henriques igazgató, Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ

Portugália.png
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page