top of page
Lengyelország_Wieslaw_Mysliwski.jpg
WIESŁAW MYŚLIWSKI

Lengyelország

Értekezés a babfejtésről

Fordította: Hermann Péter

Felolvas: Varga Klári

2023. június 15.
Helyszín: Debreceni Református Kollégium belső udvara

Wiesław Myśliwski (1932) a Lublini Katolikus Egyetemen lengyel filológia szakon végzett 1956-ban. 1976-ig a varsói Népi Kiadói Szövetkezetnél dolgozott, a modern irodalmi szerkesztőség vezetője és a főszerkesztő helyettese volt. 1975-től 1999-ig a Regiony című irodalmi folyóirat, 1993-tól 1999-ig a Sycyna című kulturális kéthetilap főszerkesztője. 1997-ben a Látóhatár, 2007-ben az Értekezés a babfejtésről című regényéért megkapta a legrangosabb lengyel irodalmi díjat, a Nike-díjat. Magyarul megjelent még Pásztorkastély című könyve.

Értekezés a babfejtésről
(Poligráf Kiadó, 2019)
Valahol napjaink Lengyelországában, egy apró faluban él egy ember, a Házigazda. Nyaralóházak felügyelője, ezermester, recepciós, visszavonult zenész. Egy késő nyári napon megjelenik a Titokzatos Vendég. Babot venne, de a Házigazdának csak fejtetlenje van. Így hát nekiülnek babot fejteni, beszélgetni. A narrátor a jövevényhez intézett monológjában vonja meg egész élete mérlegét. Sorsát traumatikus gyermekkori élményei és a lengyel történelem fordulatai egyaránt alakították. A regény a végzetnek és a véletlennek az emberi életben betöltött szerepéről szól.

 

Hermann Péter (1950) az ELTE történelem, lengyel nyelv és irodalom szakán végzett, a Varsói Egyetemen is tanult. 1992-ben elnyerte a varsói Művelődési és Közoktatási Minisztérium ösztöndíját. Több könyvkiadónál dolgozott, kézirat-előkészítő, szerkesztő, főszerkesztő, illetve ügyvezető igazgató-főszerkesztő. 1985-ben megkapta az Európa Könyvkiadó nívódíját.

 

Rendkívül frappáns, elgondolkodtató és inspiráló történet, amely számos bölcs, elmélkedésre késztető reflexiót rejt magában a világ és a létezés legfontosabb kérdéseiről. Az egyik, amely különösen megérintett, hogy egyedül a könyvek segítenek hozzá ahhoz, hogy az ember ne felejtse el, hogy ember. 

Joanna Urbańska igazgatónő, Lengyel Intézet

Lengyel Intezet_#08 BUDAPEST [city_one_h
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page