Uwe Tellkamp

Németország

A torony

Ford.: Kurdi Imre

Felolvassa:

Gelányi Imre

Helyszín: Német Kulturális Fórum

Debrecen,  Simonffy u. 2/a.

dforum_logo2.jpg

Uwe Tellkamp (1968) Drezdában született. A rendszerváltás után orvosi tanulmányokat folytatott, majd 2004-ig egy kórház baleseti osztályán dolgozott. Ezt az állását írói pályafutása miatt adta fel. Számos esszét és elbeszélést írt, első regénye 2000-ben jelent meg. Legismertebb műve, A torony a rendszerváltás egyik legfontosabb regénye Németországban. Számos szakmai kitüntetést kapott, köztük az Ingeborg-Bachmann díjat 2004-ben és 2008-ban a német könyvdíjat.

 

A torony

(Magvető Kiadó, 2010)

NDK, Drezda a 80-as években: a lakosság beletörődött a megváltoztathatatlannak látszó szocialista rendszerbe. A kórházi nővér Anne, sebész férje, Richard Hoffmann és idősebb fiuk, Christian történetét meséli el a regény, mely a város egy villanegyedében játszódik. A mindennapokat áthatják a titkok és hazugságok, az apa házasságtörése, a Stasi hosszúra nyúló árnyéka. Megható, szeretetteli és drámai jelenetekkel rajzolja meg Tellkamp a széthulló NDK képét. A történetben egy család tagjai haladnak az 1989-es forradalom felé, ki valódi résztvevőként, ki csak sodródva.

A torony történet egy mára már elsüllyedt országból. Hallgasson az Irodalom Éjszakáján részleteket a német rendszerváltás korszakalkotó regényéből, egy olyan országról, ahol az állam sok mindent elhallgatott, ahol a Stasi (az NDK állambiztonsági szerve) a polgárok minden titkát tudni akarta, és ahol ők megpróbálták ezeket maguknak megőrizni. Márpedig Richard Hoffmannak sok titka volt…

Dr. Evelin Hust, a Goethe-Institut Budapest igazgatója

Helyszín

Debreceni Német Kulturális Fórum

A Debreceni Német Kulturális Fórum a helybéli egyetem és a 2004-ben alapított Debreceni Német-Magyar Kulturális Egyesület kezdeményezésére alakult meg és 2005. október 13-án egy ünnepség alkalmával mutatkozott be nyilvánosság előtt. A Kulturális Fórum feladatait abban látja, hogy együttműködéseket és projekteket kezdeményezzen és végigkísérjen különböző magyar és német partnerek valamint intézmények között, a kultúrához és tudományhoz kapcsolódó információkat közvetítsen, a város kulturális életét koncertek és kiállítások által gazdagítsa, valamint ápolja a német nyelvet. A Fórum rendezvényei helyi partnerek együttműködése során jönnek létre.

 

30 fő / WC / akadálymentes

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.