Szlovénia - Drago Jančar_3.jpg

DRAGO JANČAR

Szlovénia

sZLOVENIA.png

Kaján vágyak

Fordította: Gállos Orsolya

Felolvassa: Takács Dániel

2021. június 10.

Kálvin téri árkád (Debreceni história c. plasztika) (Piac u. 4.)

Drago Jančar (1948) regény-, dráma-, forgatókönyv- és esszéíró. Szülővárosában, Mariborban járt jogi főiskolára, majd Ljubljanába költözött. Már a múlt század hetvenes éveiben írt első műveivel a legjelentősebb kortárs szlovén szerzők sorába emelkedett, a későbbiekben pedig regényei a fordításoknak köszönhetően egész Európában és azon kívül is ismertté váltak. Erről tanúskodik nagy számú irodalmi díja Szlovénián belül és a világban. Jančar regényeinek stiláris igényessége összefüggésben áll társadalmi elkötelezettségével és műveinek kifejezőerejével.

 

Kaján vágyak

(Osiris Kiadó, 1997)

Az 1993-ban megjelent regény főszereplője, egy szlovén író New Orleansban kreatív írás tanfolyamra jár, ahol szükség esetén maga is tanít. Az író New Yorkba is ellátogat. Az Újvilág megismerésének folyamata és benne saját helyének keresése egybefonódik a melankóliáról való elmélkedéssel, amit egy 17. századi tanulmány indított el az elbeszélőben. Természetesen szerelmi bonyodalmak is vannak a regényben. A Kaján vágyak a szerző leginkább posztmodernnek nevezhető műve, rengeteg idézettel és metafikciós fordulattal teletűzdelve.

Gállos Orsolya (1946) dolgozott mint tanító és tanár, művelődési ház művészeti előadója, újságíró, szerkesztő és egyetemi anyanyelvi lektor. Tanulmányokat írt a szlovén, magyar és horvát irodalmi kapcsolatokról, de legfőbb tevékenysége és hivatása a szlovén irodalom fordítása. Több tucat szlovén szépirodalmi művet fordított magyarra.

 

Nagy örömömre szolgál, hogy az Irodalom Éjszakáján elsőként mutathatom be Önöknek a szlovén irodalom egyik kiemelkedő alkotójának művét. A New Orleansban és New Yorkban játszódó történet briliánsan fedi fel a társadalmi ellentmondások sorát, melyeket a főszereplő, a szlovén író, Gregor karakterén keresztül élhet át az olvasó. A mély és szórakoztató műben megtapasztalhatjuk és meg is érthetjük mindennapi dolgaink valódi jelentését.

Jana Strgar meghatalmazott miniszter, a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége