Bronisław Wildstein

Lengyelország

A velünk élő múlt

Ford.: Németh Orsolya

Felolvassa:

Csikos Sándor

Helyszín: Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó

Debrecen, Kossuth tér

Karakter_logo.png

Bronisław Wildstein (1952) író, újságíró, publicista a krakkói Jagelló Egyetem lengyel szakán végzett. A hetvenes években az antikommunista ellenzék aktivistája. Földalatti sajtóorgánumok alapítója, szerzője. 1980-ban részt vett a Szolidaritás és a Független Diákszövetség létrehozásában, 1987–90 között a Szabad Európa Rádió párizsi tudósítója. Íróként 1989-ben debütál a Jak woda (Mint a víz) című regénnyel, amelyért megkapja az akkoriban legnagyobb presztízsnek örvendő irodalmi kitüntetést, a Kościelski-díjat. Hét regény, két elbeszéléskötet és hét publicisztikai-esszéisztikus mű szerzője.

 

A velünk élő múlt

(Rézbong Kiadó, 2019)

Elementáris XX. századi tablót tart kezében az olvasó. Wildstein regényében egy család történetén keresztül járjuk be az 1900-as évek elejétől a 2000-es évtized végéig tartó bő száz esztendőt. Ebben a fikcióval kevert dokumentumregényben sorsok tárulnak fel előttünk, küzdenek a múlttal, saját hibáikkal, döntéseikkel, a politika teremtette alattomos helyzetekkel.

A zsidó származású és a rendszerrel együttműködő Benedykt, illetve a katolikus, ádáz, börtönt is megjárt ellenálló Zuzanna házassága mély kérdéseket vet fel: vajon lehet-e bárkinek is igaza, amikor az ember pusztán a történelem játékszere, élhetünk-e félelem nélkül a félelem légkörében?

Az Irodalom Éjszakájára egy megrázó regényrészletet hoztunk nektek. Ebben az apa és fia közti beszélgetésben lelepleződnek a titkok, elhallgatott igazságok, kirajzolódik a félelem anatómiája, a rettegés légkörének személyiségtorzító, aljas mechanizmusa.

A múlttal való szembesítés, szembesülés fájdalmas, de ebben a fájdalomban sok minden keveredik: a harag, a szégyen, de a kimondás felszabadító érzése, az együttérzés és szeretet is.

Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója

Helyszín

Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó

A Debreceni Református Nagytemplom háta mögött, a város szívében található a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó. Az üveggel fedett épület múlt és jelen találkozásának helyszíne: a modern stílussal berendezett kávézó falain a Nagytemplom elődjének, az András-templomnak fotói láthatóak, valamint látogatható a 16. századból fennmaradt Méliusz-imaterem is. Ez a hely nem csak a nevében „karakteres”, hiszen egy térben olvashatnak, kávézhatnak és beszélgethetnek a vendégek.

 

60 fő / WC van / akadálymentes

Karakter_1.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.