top of page
Izrael_Etgar Keret_photo_by_lielle_sand_big.jpg
ETGAR KERET

Izrael

Boldog boldogultak

Fordította: Borgula András

Felolvas: Kránicz Richárd

2023. június 15.
Helyszín: Csokonai Fórum – Orfeum terasz

Etgar Keret (1967) mindkét szülője Lengyelországból származó Holokauszt-túlélő. A kortárs izraeli irodalom világszerte egyik legkedveltebb alakja, művei eddig 37 országban jelentek meg. Salman Rushdie az új generáció hangjának titulálta, prózai írásai mellett számos film és sikeres képregény is fűződik a nevéhez.

Boldog boldogultak
(Libri, 2015)
Mi történik, miután felvágod az ereidet, főbe lövöd, esetleg vízbe fojtod magad? A paradicsomba vagy a pokolra kerülsz? A világsikerű izraeli író abszurd kisregényében az öngyilkosok egy nagyvárosba érkeznek, és úgy élnek tovább ebben a furcsa világban, ahogyan végeztek magukkal. Vérző csuklóval, elkékült orcával vagy épp lyukkal a halántékukon tengetik napjaikat az örökkévalóságig. Főhősünk, Háim még csak két napja dolgozik a Kamikaze pizzériában, amikor olyan hírt kap, amely alapjaiban változtatja meg addigi halálát.

 

Borgula András író, rendező, műfordító, a Gólem Színház alapítója, Etgar Keret magyar hangja. Így vall a szerzőről: "Számomra ő a modern izraeli irodalom kiemelkedő alakja, nem csak a szövegek egyszerűsége, ugyanakkor mély tartalma miatt, hanem a mélyen zsidó gyökerek sikeres 21. századi transzformálása miatt is. Tömör, szórakoztató, mély és zsidó… mint amilyen én szeretnék lenni."

 

Etgar Keret egy tökéletesebb világról álmodik. A humoros villanásokkal teli novella olvasható okos paródiaként, ugyanakkor egy szebb élet és az eszményi szerelem után sóvárgásról is szól. Az öngyilkosok e posztumusz világa feltűnően hasonlít a miénkhez: felfedezhetők benne az apró csodák, a remény és az optimizmus.

Ledniczky Livia igazgató, Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ

Logo_Merkaz_RGB_Logo_Merkaz_Horizontal_HICC_JAFI_Original.png
Izraeli_nagykövetség_logo_HUN.jpg
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page