Minato Kanae

Japán

A tenger csillagai

Ford.: Hrabovszky Dóra

Felolvassa:

Rózsa László

Helyszín: Artka Galéria

Debrecen, Batthyány u. 1.

Artka_logo.jpg

Minato Kanae (1973) Japán egyik legkiemelkedőbb női thriller- és bűnügyi szerzője. Már gyerekként rajongott olyan krimiírókért, mint Higashino Keigo, Miyabe Miyuki és Agatha Christie. Főállású háziasszonyként új kihívásra vágyott, így lett belőle író 31 éves korában. 2005-ben első forgatókönyvével, majd 2007-ben első regényével különböző versenyeken debütált. Az ezt követő években számtalan díjat nyert el, többek között 2012-ben A tenger csillagai című novellájával a Japán Krimiírók Egyesületének díját. Minato Kanaét az iyamisu stílus (olyan bűnügyi regény, mely elolvasása után napokig kellemetlen érzést hagy az olvasóban) királynőjének is tartják.

 

A tenger csillagai

(in: Műhely 2018/05-06.)

A hatodikos Jóhei szüleivel él Japán egyik halászfalujában. Apja egy nap vásárolni megy, de nem tér haza, ezért Jóhei és édesanyja a keresésébe kezd. Hiába a rendőrség és a falubeliek segítsége, az eltűnt személyt ábrázoló plakátok, nincsen előrelépés a nyomozásban. A családra ínséges idők járnak, az anya fizetéséből kevéske betevő jut Jóheiék asztalára. Ezért a fiú úgy dönt, horgászással segít előteremteni a vacsorára valót, így hétvégente a mólón pecázik. Itt ismeri meg az „öreget”, aki eleinte csak apró ajándékokkal próbál kedveskedni a szűkölködő családnak, ám lassan kiderül, hogy az ártalmatlan jótékonykodás mögött egészen más szándék húzódik.

Miért vannak titkaink? Hogyan értenek félre minket titkolózásunk miatt? Mikor és miért jön el az a pillanat, amikor színt akarunk vallani? Ezeket a kérdéseket járja körül Minato Kanae, Japán egyik legkedveltebb krimiírónőjének megható története.

Tada Sanae, a Japán Alapítvány igazgatója

Helyszín

Artka Galéria

A különleges hangulatú Artka Galéria 2016-ban nyílt meg Debrecen első sétáló utcájában. Kiállító- illetve közösségi helyként működik.

20 fő / mosdó van / nem akadálymentes

IMG_1551789954779.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.