top of page
Franciaország_Virginie Despentes©JF PAGA.jpg
VIRGINIE DESPENTES

Franciaország

Vernon Subutex

Fordította: Tótfalusi Ágnes

Felolvas: Ráckevei Anna

2023. június 17.
Helyszín: Csokonai Színház fogadótér

Virgine Despentes (1969) számos irodalmi díjat bezsebelt már, de a pályája nem indult ilyen egyszerűen. Volt lemezbolti eladó, rockzene- és pornófilm-kritikus, dolgozott masszázsszalonban és peepshow-ban, ám első regényével, ha nem is rögtön, de felhívta magára a figyelmet. Szókimondó, erősen társadalomkritikus, az életben is sokat tapasztalt szerző, aki nem fél használni a – nyers és durva – szavakat. A Dugj meg! és az Apokalipszis bébi után a Vernon Subutex a harmadik magyarul megjelent regénye.

Vernon Subutex 1-3.
(Magvető, 2022)
Vernon Subutexnek legendás lemezboltja volt Párizsban, ám az internetes letöltés megjelenésével végül be kellett zárnia. Munka, lakás és pénz nélkül marad, hajléktalan lesz. Később beköltözik a Buttes-Chaumont parkba, ahol valóságos szekta szerveződik köré, amelynek ő a guruja. Szex, drogok és rock'n'roll egy olyan Párizsban, amely a turisták elől általában rejtve marad.
A választott részlet pedig lábakkal kezdődik, és egy olyan eseménnyel folytatódik, amely nem csak a francia társadalomban hagyott mély nyomot.

Tótfalusi Ágnes (1963) többnyire a kortárs francia irodalom, Anna Gavalda, Jonathan Littell, Éric Vuillard, Muriel Barbery és a még sokan mások között előkelő helyen Michel Houellebecq regényeinek magyar fordítója.

 

Vernon Subutex valóságos városi legenda, punk komédiába foglalt figurája rámutat az emberi kapcsolatok gyarló, sötét oldalára. Elhagyatottság, árulás, szerelem, barátság, féltékenység – kijut neki mindenből.

Sophie Sellier kulturális attasé, Francia Intézet

insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page