Pavol Rankov

Szlovákia

A falu, amelyik még a térképen sincs rajta

Ford.: Mészáros Tünde

Pál András

Felolvassa:

Helyszín: Deep hanglemezbolt

1062 Budapest, Aradi u. 22.

Logo Slovensky institut_final_modre-HU.p
deep_logo_UJ_FF.jpg

Pavol Rankov (1964) a szlovák irodalmi középnemzedék egyik legjelentősebb képviselője. Az idő távlatából című első novelláskötetéért elnyerte az év legjobb pályakezdő írójának járó Ivan Krasko-díjat. Egyik legjelentősebb műve a Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regény, amelyért megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját. Gyerekkorától Pozsonyban él. A pozsonyi Komenský Egyetem könyvtár szakán végzett 1987-ben, ma is az egyetem Könyvtár- és Információtudományi tanszékének munkatársa.

 

A falu, amelyik még a térképen sincs rajta

Szlovák noir novella, duzzogó kiskamasz elbeszélővel. Az egyszerű szünidei cseregyerek-akcióval induló történet egyre nyugtalanítóbbá, a kirajzolódó családi képlet egyre félelmetesebbé válik.

 

Tizenkét évesen még toleráns az ember. De hogy egy dögunalmasnak induló falusi nyaralás a „világ végén” percek alatt fordulatos történelmi, családi drámává fajuljon, az a legvagányabb városi kissrácot is megviseli. S ahogy ezt elmeséli, az lebilincselő! Pavol Rankov novellája a humor, a krimi, a történelmi és emberi drámák egyvelegének letehetetlen példája.

Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója

Deep hanglemezbolt

Az idén húsz éve működő Deep hanglemezboltot egészen biztosan ismeri a hazai vinyl fanatikusok többsége. Az elsősorban független elektronikus zenei kiadványokra specializálódott, valamint gondosan szelektált funk, jazz és world music palettájáról ismert üzlet ma már rohamosan terebélyesedő indie, rock, pop kínálatával együtt lényegében minden igényes zenekedvelőnek igyekszik kedvezni. Az online is elérhető, hetente frissülő készletben korábbi, sokszor ritkaságszámba menő és aktuális megjelenések egyaránt megtalálhatók.

20 / WC nem használható / nem akadálymentes

Deep_089.jpg

Urmas Vadi

Észtország

Egy apa halála

Ford.: Patat Bence

Felolvassa:

Hajdu Imelda

Helyszín: Hedge Hair Cut & Coffee

Debrecen, Hal köz 3. 

hedge_logo_vect_feher.jpg

Urmas Vadi (1977) az a szerző, aki könyvajánlójában ezt írja: „Az olvasás időpocsékolás!”. Dolgozott az észt rádió kulturális műsorainak szerkesztőjeként, regényei mellett filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, színházban rendez. Hazájában több irodalmi elismerésben is részesült, 22 évesen – legfiatalabb szerzőként – elnyerte az Észt Drámairodalmi Ügynökség pályázatának első díját. Műveiben a fantáziavilág és a mindennapok keveredéséből abszurd humor születik.

 

Egy apa halála

in: Urmas Vadi breviárium

(Észt Intézet – Pluralica, 2020)

Mit hagy az ember maga után? Lehet, hogy csak adósságot és kölcsönkapott tárgyakat, melyek nem kerültek vissza eredeti tulajdonosukhoz. Az olvasót mulatságos fordulatokkal is meglepő történetben Laura mások emlékein és az „örökségen” keresztül próbálja megismerni az apját, akivel sohasem találkozott, és akiről addig anyját is hiába faggatta.
A novella az Észt Intézet és a Pluralica breviárium-sorozatának legújabb kötetében olvasható, melyet az Irodalom Éjszakája észt helyszínének látogatói hagyományosan ajándékba kapnak.

Urmas Vadi írásai felfedik az észt humor valódi természetét: honfitársai ott is találnak mosolyognivalót, ahol nem is várnánk, de a legjobban saját magukon tudnak nevetni.

Kreet Paljas, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója

Helyszín

HEDGE HAIR CUT & COFFEE

Fodrász láncolatunk egyik legkedveltebb szalonja Debrecen szívében található. Professzionális férfi-női fodrászaink magasan képzett szaktudással szolgálják ki vendégeinket nap mint nap. A szépségszakma egy kávézóval lett ötvözve, a galériában szépülőknek a földszinten különleges kávékat  és süteményeket kínálunk. Nyári időszakban nagy terasszal várjuk vendégeinket immár 6. éve  a közkedvelt Hal köz placcon.

15 fő, WC van, nem akadálymentes

Hadge_hair.jpeg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.