top of page
Csehország_Karel Vesely_©Josef Chuchma_e
KAREL VESELÝ

Csehország

Fém

Fordította: Hanzelik Gábor

Felolvas: Takács Dániel

2023. június 17.
Helyszín: Csokonai Fórum – Orfeum terasz

Karel Veselý (1976) zenekritikus, újságíró, zenenépszerűsítő, a hip-hop és modern elektronikus zene szakértője és nem utolsósorban író. Külső munkatársa és dramaturgasszisztense a Cseh Rádió progresszív Radio Wave nevű adójának, és rendszeresen publikál az Aktuálně.cz portálon, valamint az A2 kulturális folyóiratban. 2017-ben megjelentetett Bomba Funk című első regényét az év egyik legjobbjának tartották.

 

Fém
A regény főhőse Senki, akivel életének különböző állomásain találkozunk. A könyv az ő alakján keresztül, egy szokatlan párosítással mutatja be a nyolcvanas-kilencvenes évek fiataljainak generációs problémáit: mitológiai háttere a kilencvenes évek black metalja, melyre idővel egy képzelt disztópikus állam épül. Senki életének legfontosabb feladata ebben a közegben az lesz, hogy közreadja legendás tinédzserkori zenekarának egyetlen lemezét, és így leszámoljon ellenlábasával és egykori zenésztársával, Sátánnal.

 

Hanzelik Gábor bohemista, irodalmár, műfordító. Kortárs cseh prózát fordít, eddig például Petr Stančíkot, Ondřej Štindlt, vagy Lukáš Palánt.

 

Egy metálrajongói közegben játszódó disztópikus regény? Nem kell tartaniuk az eredeti témáktól! A Fém hőse egy 90-es évekbeli kisvárosban küzd a szabadságért és a belső hitelességért egy olyan regényben, amely generációs állásfoglalásra törekszik.

Adéla Gálová igazgatónő, Cseh Centrum

Cseh Centrum_rgb.png
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page