top of page
Bulgária_Dobromir_Bajcsev.jpg
DOBROMIR BAJCSEV

Bulgária

Agyagkirály

Fordította: Kovács Gergely Lajos

Felolvas: Vékony Anna

2023. június 16.
Helyszín: DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum udvara

Dobromir Bajcsev (1976) filmrendezőként végzett a szófiai Új Bolgár Egyetemen. Számos bolgár televíziós műsor forgatókönyvének szerzője 2003-tól napjainkig. 2017-ben bekerült a legjobb 20 közé a Jameson First Shot nemzetközi angol nyelvű forgatókönyvíró versenyen. Bemutatkozó regénye, az Agyagkirály 2018-ban elnyerte a Razvitie irodalmi verseny nagydíját, majd 2019-ben a Peroto Irodalmi Díjat is kiérdemelte elsőkönyves kategóriában. Bajcsev így határozta meg művét: „Egy történet az emberségről, mely minden ideológia és minden rezsim felett áll”.

 

Agyagkirály
Bolgár Népköztársaság, 1949. Dr. Dimo Ajranov intelligens és tehetséges sebész. Éppen eljegyezte szerelmét, Lorát, mikor egy este az Államvédelmi Hivatal emberei elhurcolják „eligazításra”. Két évvel később a Belene-szigeti koncentrációs táborban találjuk – minden reménytől megfosztottan, a túlélésért küzdve a munkatábor embertelen körülményei között. Mivel tiszteletnek örvend a rabok körében, a parancsnok, Lazov őrnagy megpróbálja beszervezni, hogy jelentsen róluk...

Kovács Gergely Lajos (1985) Budapesten született. Az ELTE bolgár nyelv és irodalom szakán végzett, bolgár szépirodalmat fordít.

Bulgária.jpg
insta_bk.png
facebook_bk.png
youtube_bk.png
bottom of page