Nikolaj Hajtov

Bulgária

A brezei varázsló

Ford.: Szondi György

Felolvassa:

Gelányi Bence

Helyszín: B8, Katedra Színházi Műhely 

Debrecen, Batthyány u. 8.

katedra_logo_with_background.png

Nikolaj Hajtov (1919 – 2002) író, dramaturg, publicista Rodopében született. 1954-tól jelentek meg írásai különböző újságokban és folyóiratokban. 1959-től a Bolgár Írók Szövetségének tagja, később Ügyvezető Tanácsának tagja és titkára volt. Диви разкази (Szilaj elbeszélések) című novelláskötete 1967-ben látott napvilágot. Művei magyarul csak folyóiratokban és antológiákban olvashatók.

A brezei varázsló

in: Vigília, 1991/7

Nikolaj Hajtov író híres ciklusa, a Szilaj elbeszélések az ősi rítusokat, múltbéli titkokat őrző Rodope hegységben született, amely a bolgár mohamedánok élettere – sokan közülük csodás képességek birtokában vannak. A brezei varázsló  e prózasorozat egyik gyöngyszeme. Érzelmi monológ, vallomás: a varázserejéről híres hodzsa lemond hodzsaságáról, mert egy őt megigéző lányon nem fog a mágiája. A mű erejét az archaikus tájnyelv is adja.

A hodzsának – mohamedán pap, hitoktató, tanító – nagy tekintélye van a mohamedán közösség körében. De mi készteti föladni hivatását? Vajon a hit vagy az erkölcs erősebb?

Plamen Pejkov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója

Helyszín

B8 – Katedra Színházi Műhely

A Katedra Színházi Műhely Batthyány utcai próbaterme szeptember elsejétől helyszíne az itt zajló munkának. Az alsó és felső tagozatos, valamint gimnazista korú színjátszó csoportok próbái mellett egyre jobban közösségi térként is működik a „B8”. Szeretnénk, ha a belvárosi, mégis csendes udvarban található boltíves terem hangulatát a nagyobb közönség is megismerné. Célunk, hogy felolvasó estek, kisebb előadások és közösségi események helyszínévé váljunk a közeljövőben, hiszen a mottónk: „Közösség, élmény, színház.”

20 fő / WC van / akadálymentes

Katedra-B8-003.jpg

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva.

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva.

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.