Kazuo Ishiguro

Nagy-Britannia

Ne engedj el

Ford.: Kada Júlia

Felolvassa:

Újhelyi Kinga (gitáron kíséri: Szabó Krisztián)

Helyszín:

Kis Padlizsán

Debrecen, Simonffy u. 1.

KisPadlizsán (2).jpg

Kazuo Ishiguro (1954) Japánban született, 1960-ban költözött az Egyesült Királyságba. 1989-ben a Napok romjai című regényéért Man Booker-díjat kapott. Ne engedj el című regényét (2005) a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé. 2017-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, amiért regényeiben óriási érzelmi erővel tárja fel a világgal való csalóka kapcsolódásunk mögötti mélységet. Ishigurót az emlékek foglalkoztatják, főszereplői a múlt feldolgozásával, az emlékezés segítségével próbálják betölteni a szeretteik elvesztése okozta űrt.

 

Ne engedj el

(Cartaphilus Könyvkiadó, 2011)

Különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy a háttérben sötét titok bújik meg. Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolatársa, Ruth és Tommy.

A megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó mű rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás időtlen drámáját. Ishiguro újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.

Ishiguro a sokszínű kortárs brit irodalom egyik legismertebb képviselője. A jellegzetes szöveg a szokatlan környezetben, művészek közreműködésével garantáltan különleges élményt nyújt.

Tarján Edina, a British Council Hungary kulturális programmenedzsere

Helyszín

Kis Padlizsán

A Kis Padlizsán vegán bisztró a növényi étrendet követők debreceni zarándokhelye. Folyamatosan változó napi ebédmenü mellett szezonálisan megújuló a'la carte fogásokat is kínálunk. A minőségi ételeket pazar enteriőrben fogyaszthatják el vendégeink. Az étlapon megtalálhatóak olyan házi „klasszikusok", mint például a „tepertőkrém", töltött káposzta, „halászlé", „nem túrós csusza", zserbó vagy éppen az almás pite. Természetesen minden finomság kizárólagosan növényi alapanyagok felhasználásával készül. Debrecenben elsőként kaptuk meg a „Fenntartható Vendéglátóhely" minősítést.

 

42 fő / WC van / nem akadálymentes

KisPadlizsán (1).jpg

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva.

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.