Ámosz Oz

Izrael

Izraeli_nagykövetség_logo_HUN.jpg

Ford.: Szilágyi Erzsébet

Barátok között

Felolvassa:

Argentin_Tildy_EUNGR.jpg

Gyabronka József

Helyszín: Argentin Nagykövetség Rezidenciája
1062 Budapest, Andrássy út 96.

Ámosz Oz (1939 – 2018), izraeli író, újságíró. Eredeti neve: Amosz Kalusne. Élete során 40 regénye, 14 novellája, 2 mesekönyve és 12 cikkgyűjteménye jelent meg. Évekig publikálta kritikus hangvételű politikai tárcáit és irodalomkritikáit a Davar és a Yediot Aharonot napilapok hasábjain. Leghíresebb és legtöbb nyelvre lefordított irodalmi műve a Szeretetről és sötétségről című, önéletrajzi ihletésű regény. Ámosz Oz írásaival számos rangos irodalmi díjat nyert. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Budapest Nagydíjjal tüntették ki.

 

Barátok között

(Európa Könyvkiadó, 2017)

Ámosz Oz könyve egy képzeletbeli kibuc, Jikhát életébe avatja be az olvasót. Szereplői olyan nők és férfiak, akik a huszadik századi történelem egyik legnagyobb kollektív álmának árnyékában, személyes fájdalmaik átélése során emberi közelségre vágynak. A könyv az ötvenes évek Izraelében játszódik, olyan témák merülnek fel benne, amik a mai napig meghatározzák Izrael állam gondolkozását: a Holokauszt emlékezete, a nők helyzete, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség, az egyén és a kollektiv álmai, reményei, sikerei és tragédiái.

 

Az idén elhunyt Ámosz Oz egy korábbi művében írja, hogy a zsidó nép folytonossága nem területekre, hősökre vagy vallási hagyományokra, hanem az írott szóval való folyamatos párbeszédre épül. Ez a párbeszéd érezhető ebben a regényében is.

Büchler Tamás, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója

Argentin Nagykövetség Rezidenciája (Tildy-palota)

A háromemeletes neoreneszánsz palota Feszty Adolf építész tervei szerint és irányításával 1881 és 1883 között épült a Herzog-Herzl család megrendelésére. A tulajdonosok között volt a Koháry család, valamint több Szász-Coburg-Gothai herceg is. A háborút néhány golyónyommal átvészelő lakóépület 1945 és 1946 között Tildy Zoltán miniszterelnök (később köztársasági elnök) rezidenciája volt. 1949-ben államosították, a szocializmus alatt magas rangú tisztviselők gyermekeinek napközije, később nyelviskola és zeneiskola működött benne. Az épület 2017 óta az Argentin Köztársaság Nagykövetségének Rezidenciája.

60 / WC nem használható / nem akadálymentes 

Argentin_002.jpg

Christoph Ransmayr

Ausztria

Cox vagy az idő múlása

Ford.: Adamik Lajos

Felolvassa:

Ráckevei Anna

aranybikalogo_220x200.png

Helyszín: Hotel Aranybika 

Debrecen, Piac u. 11-15.

Christoph Ransmayr (1954) az ausztriai Welsben született. Beutazta a világot, megjárta a Himalája magas hegyeit, éveket töltött Írországban, ma pedig Bécsben él. Könyvei különleges képzelőerővel ötvözik a történelmi valóságot és a fikciót. Prózaművészetét számos díjjal ismerték el, így 2018-ban – Földényi F. László javaslatára – Kleist-díjjal tüntették ki. Regényei közül eddig A jég és a sötétség borzalmai, Az utolsó világ, a Kitahara-kór és A repülő hegy jelent meg magyarul.

 

Cox vagy az idő múlása

(Kalligram, 2018)

A világ leghatalmasabb embere, Qiánlóng kínai császár meghívja udvarába kora leghíresebb angol órásmesterét, Alister Coxot és olyan óraműveket rendel tőle, amelyek mérni tudják az emberi élet különböző szakaszainak változó időérzeteit. Hogyan múlnak a percek és órák a csalogány hangjaira ébredő szerelmesek vagy a balítéletükért ezer vágásra ítélt rettegő udvari orvosok számára? Cox három társával egyre fantasztikusabb szerkezeteket épít, mígnem lehetetlennek tetsző kihívással szembesül: az örökkévalóság mérésére alkalmas órát kell készítenie.

Túlélheti-e egy közönséges órásmester, ha olyan időmérő gépet készít a tízezer év urának, amely örökké jár, így pedig nemcsak őt, de összes utódát is túléli?

Ransmayr igazi világcsavargó, aki hol egzotikus, hol számunkra is hétköznapi helyszíneken jár, hogy aztán ezekből a térbeli és időbeli barangolásokból lebilincselő stílusú, titokzatosan hömpölygő művek szülessenek.

Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója

Helszín

Hotel Aranybika

A szecessziós Hotel Aranybika 1915-ben épült Hajós Alfréd, első magyar olimpiai bajnok tervei alapján. Debrecen szívében, a Református Nagytemplom szomszédságában gyönyörű Üvegtermével, kiváló ételeivel, szép kilátással rendelkező, tágas szobáival, vendégszeretetével áll az ideérkezők rendelkezésére.

50 fő / WC van / akadálymentes

Aranybika.JPG
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.